Bitcoins meest ambitieuze upgrade in jaren, Taproot, wordt nu gestemd voor implementatie

 3. Mai 2021      
 Bitcoin   

Bitcoin is 1787 blokken verwijderd van meer privé en schaalbaar, als miners Taproot willen implementeren voor de volgende moeilijkheidsgraad. Het Bitcoin-netwerk schrijft geschiedenis vandaag… Of tenminste, dat probeert het.

Na jaren van ontwikkeling is de langverwachte Taproot-update klaar om te draaien, en nu is het aan de gemeenschap om te beslissen of ze het eens zijn met de implementatie ervan of niet.

Wat is Taproot en waarom is het van belang?

Taproot is een Bitcoin-soft fork die Schnorr-cryptografische handtekeningen integreert, een alternatieve handtekeningenmethode voor de ECDSA die momenteel op het netwerk wordt gebruikt. Deze upgrade maakt, simpel gezegd, de creatie mogelijk van een soort hoofdsleutel om een set handtekeningen samen te vatten in één enkele.

Op deze manier wordt het uitvoeren van multi-handtekening multi-input transacties (UTXI) op Bitcoin efficiënter, goedkoper en eenvoudiger. Deze implementatie opent de deur voor verschillende methoden van identiteitsverduistering door het aantal deelnemers aan een Bitcoin-transactie te verbergen.

Een ander voordeel van Taproot is dat het de belasting van het netwerk verlicht, waardoor de transactieruimte met minstens 20% wordt verminderd (veel meer als de transacties multi-ondertekend zijn), wat de transactieverwerkingscapaciteit per seconde zou verhogen en de kosten voor elke transactie aanzienlijk zou verlagen.

Bovendien verwachten velen dat de implementatie van Taproot de uiteindelijke ontwikkeling van slimme contracten mogelijk zal maken, wat zou leiden tot een nog grotere adoptie van het netwerk.

Eenvoudig gezegd is het een grote stap in de richting van een meer schaalbare, particuliere Bitcoin.

De toekomst van Bitcoin ligt in handen van de gemeenschap

Om het netwerk te implementeren, moet het voorstel een belangrijke test doorstaan: de „Speedy Trial“. Miners moeten hun nodes updaten met deze compatibiliteit en hun goedkeuring voor Taproot geven als ze het ermee eens zijn.

De stemperiode begon met de laatste aanpassing van de netwerkmoeilijkheid en zal 2016 blokken duren tot de volgende update plaatsvindt. Als op dat moment meer dan 90% van de mijnbouwblokken hun goedkeuring aan Taproot geven, zal de soft fork in november van dit jaar worden doorgevoerd.

Het eerste blok dat voor Taproot werd gesignaleerd was blok 681458, gemijnd door SlushPool op 2021-05-02 03:24:05 UTC.

Op dit moment zijn 10,36% van de gemijnde blokken het eens met de soft fork, met nog 1792 blokken over om te zien wat er gebeurt. Als het doel niet wordt bereikt, zullen we moeten wachten op de volgende aanpassing.

Als u Taproot.watch bezoekt, zult u de evolutie van dit evenement kunnen volgen. Op dit moment hebben slechts 3 van de top 10 mijnbouwpools een teken van goedkeuring gegeven.

Het Taproot-signaleringsevenement heeft al veel stof doen opwaaien in de gemeenschap, vooral gezien het feit dat de op één na krachtigste pool op het Bitcoin-netwerk, F2Pool, degene was die het eerste blok heeft gedolven en daarmee heeft aangegeven klaar te zijn voor Taproot.

Onder de enthousiaste bitcoiners bevinden zich Twitter-bedenker Jack Dorsey die een link deelde naar de website voor het bijhouden van blokken ten gunste van de soft fork, evangelist Andreas Antonopoulos die zei dat hij zijn nodes ASAP ging updaten en Charlie Shrem die ontwikkelaars bedankte voor het harde werk.